• slidebg1
  • slidebg1
  • slidebg1

Online rezervacija

dolazak
odlazak

Raspoloživi termini

Pogledajte listu raspoloživih termina za ovu sezonu.

Saznajte više

Kontaktirajte nas

+385 (0)98 844 259

info@zulijani.com

Istra

Poluotok Istra, smješten na sjeverozapadu Hrvatske, jedna je od najznačajnijih i najcjenjenijih hrvatskih regija. Poznata po svojem progresivnom svjetonazoru koji je očuvao njezinu jedinstvenu kulturnu baštinu i netaknutu prirodnu ljepotu, Istra nudi prepoznatljivu turističku ponudu, a Rabac je zasigurno jedan od njezinih bisera.

Istra je oduvijek bila riznica raznolikosti, jedinstveno područje u kojem se skladno sastaju bogata zelena polja, plodna unutrašnjost i duga, slikovita obala s brojnim otočićima i uvalama. Zbog svog prirodnog položaja ovo je područje izuzetno dostupno iz svih europskih pravaca, a blaga mediteranska klima posjetitelje poziva tijekom cijele godine. Istra je danas turistički raj, čija se ponuda temelji na njezinim izvornim ljepotama i bogatoj ponudi smještaja kako na obali tako i u unutrašnjosti te zanimljivim sadržajima prilagođenim svim uzrastima.

pogledajte video

Zanimljivosti Istre

Ukoliko ste u Istri ne smijete propustiti posjet Pulskom Amfiteataru, najvećem i dobro očuvanom spomeniku antičkog graditeljstva u Hrvatskoj. Sagrađen je sredinom I. st. pr. Kr. Te spada u šest najvećih rimskih amfiteatara na svijetu. U njemu su se odvijale gladijatorske i viteške borbe, borbe s divljim zvijerima i druge predstave, što su bila najvažnija društvena zbivanja u antičkome svijetu. Izgrađen je izvan gradskih zidina nadomak grada, a mogao je primiti do 25.000 gledatelja.

Ne propustite posjet i planinu Učka koja povezuje Istru s kontinentalnim dijelom zemlje. Blizina mora i reljef planine stvorili su ovdje klimu za posebnu i bogatu vegetaciju. Osim prirodnih ljepota, visokih vrhova, kanjona, raskošnih livada, lokvi, spilja, izvora vode i bogatih šuma, područje obiluje rijetkim biljnim i životinjskim vrstama. Na površini 160 četvornih kilometara s najvišim vrhom Vojak na 1.401 metar nadmorske visine nailazimo nebrojeni biljni i životinjski svijet. Na području parka markirano je oko 50 planinarskih te 8 staza za brdski biciklizam.

Nijedan se gurman na svijetu ne bi smio nazivati tim imenom ako u životu nije poželio probati tartuf, gurmanski dragulj Istre. Tartufi, gljive koje rastu pod zemljom, zaštitni su znak Istre, a Istrijani im svoju zahvalnost izražavaju strogo čuvajući recepte njihove pripreme na svom poluotoku. Istra se diči još jednom zanimljivošću – kad je o tartufima riječ, upravo je ovdje izrastao jedan od najvećih ikad ubranih tartufa na svijetu, težak oko 1,31 kg.

Video o Istri

Broj stanovnika

206.400

Površina

2.820 km²

Gustoća naseljenosti

73 st/km²

Ekonomski centar i najveći grad

Pula

Dužina morske obale

445 km (razvedena obala dvostruko je duža od cestovne)

Temperatura mora

Najniža u ožujku (od 9,3°C do 11,1°C), najviša u kolovozu (od 23,3°C do 24,1°C)

Salinitet mora

Prosječno iznosi od 36 do 38 promila

Rijeke

Mirna, Dragonja i Raša

Vegetacija

Šume u Istri pokrivaju 35% površine (borove šume i makija)

Klima

Mediteranska klima (siječanj 5°C do 9°C, kolovoz 22°C do 25°C)